Corona maatregelen nieuwe seizoen

Het nieuwe voetbal-seizoen gaat gelukkig weer beginnen! Uiteraard zullen we allemaal wel de corona maatregelen in acht moeten nemen.

De belangrijkste zijn hier op een rijtje gezet:

  • Blijf thuis bij klachten en laat je testen;
  • Pas hygiëne toe; was regelmatig je handen;
  • Ben je 18 jaar en ouder: houd 1,5 meter afstand;
  • Het is (bovendien) verboden in de publieke ruimte of in een besloten plaats in groepsverband te zingen of te schreeuwen;
  • Tijdens de trainingen zijn de kleedkamers gesloten, kleed je dus thuis om en douche na de training thuis;
  • Tijdens de wedstrijden zijn de kleedkamers open en mag er gedoucht worden;
  • Trainers houden zoveel mogelijk 1,5 meter afstand van de jeugdspelers, ook langs de kant en op de bank (wissels);
  • Bij uitwedstrijden mogen personen uit meerdere huishouden in één vervoersmiddel, maar vanaf 13 jaar wordt een mondkapje aangeraden;
  • Er mag geen gebruik gemaakt worden van gezamenlijke bidons;

KSC volgt hiermee de richtlijnen van de Rijksoverheid en de beschikbare protocollen van de KNVB en NOC/NSF.

Voor meer informatie:

Algemene info KNVB: https://www.knvb.nl/themas/coronavirus

Veel gestelde vragen Rijksoverheid: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/openbaar-en-dagelijks-leven/sport

Veel gestelde vragen KNVB: https://www.knvb.nl/nieuws/amateurvoetbal/uitgelicht/59625/veelgestelde-vragen-over-het-coronavirus-en-voetbal

Veel gestelde vragen NOC/NSF: https://nocnsf.nl/wat-doet-nocnsf/sport-en-maatschappij/coronavirus-en-sport-veelgestelde-vragen

Verantwoord sporten protocol NOC/NSF: https://nocnsf.nl/media/2669/nocnsf-protocol-verantwoord-sporten-v14.pdf

Een overzicht van de meest gestelde vragen:

  • Wat moeten we doen als iemand positief getest is op het coronavirus?

Als iemand van de vereniging positief wordt getest op het coronavirus dan gelden de op dat moment geldende richtlijnen vanuit de overheid. Dit betekent dat deze persoon thuisblijft en de richtlijnen volgt die de GGD hem/haar oplegt. De GGD verzorgt het bron- en contactonderzoek. Wanneer de GGD het advies geeft om in quarantaine te gaan is het dringende advies dit ook op te volgen. Gedurende de opgelegde quarantaineperiode neem je vanzelfsprekend ook niet deel aan trainingen en wedstrijden.

Komt een team in de problemen omdat meerdere spelers in quarantaine moeten waardoor er geen volwaardig team opgesteld kan worden, neem dan contact op met de KNVB zodat de gevolgen voor de competitie (en beker) kunnen worden besproken.

  • Mag een positief geteste speler deelnemen aan trainingen en/of wedstrijden?

Nee, een positief geteste speler neemt geen deel aan trainingen, wedstrijden en/of andere clubactiviteiten en volgt de richtlijnen die vanuit de GGD worden opgelegd.

  • Hoe ga je om met spelers die terugkeren uit “oranje” gebieden?

De richtlijnen vanuit de overheid zijn hierin leidend. Deze richtlijnen geven aan dat iemand die terugkeert uit een ‘oranje’-gebied dringend wordt geadviseerd om 14 dagen in quarantaine te gaan. Kinderen van 4 t/m 12 jaar mogen wel sporten als zij terugkeren uit een ‘oranje’-gebied. Mocht een team door het dringende quarantaineadvies te weinig spelers hebben om een wedstrijd te spelen, neem dan contact op met de KNVB om de gevolgen te bespreken.

  • Wat moeten we doen als een team aangeeft niet te durven spelen in verband met het coronavirus?

Zolang de (lokale) overheid aangeeft dat het verantwoord is om wedstrijden te spelen verwachten we van teams dat zij hun wedstrijden ook gaan spelen. Mocht een team toch aangeven niet te willen/durven spelen, neem dan eerst contact op met de tegenstander om te kijken of de wedstrijd kan worden verplaatst naar een moment – binnen de gestelde termijn – waarop dat beter voelt voor het betreffende team. Mocht er geen passende oplossing worden gevonden, neem dan contact op met de KNVB om de gevolgen te bespreken.

  • Moeten reservespelers en andere teamofficials ook 1,5 meter afstand van elkaar houden op de bank?

Reservespelers en teamofficials boven de 18 jaar moeten 1,5m afstand van elkaar houden, ook op de reservebank. De extra ruimte kan gecreëerd worden door bijvoorbeeld het gebruik van stoelen naast de dug-out. Deze mogen neergezet worden buiten de instructiezone richting de hoekvlag. Alle teamofficials die niet strikt noodzakelijk plaats moeten nemen op de reservebank worden geadviseerd om achter de omheining plaats te nemen, uiteraard ook op 1,5m afstand van anderen. In verband met het beperkte aantal beschikbare plekken op de reservebank wordt een pupil van de week die plaatsneemt op de reservebank afgeraden.

  • Tips voor veilig gebruik van kleedkamers?

Voor spelers van 18 jaar en ouder geldt dat zij ook in de kleedkamer onderling 1,5m afstand van elkaar houden. Omdat dit uiteraard gevolgen heeft voor de capaciteit van de kleedkamers zijn er de volgende tips/adviezen:

  • Spreid wedstrijden en trainingen door te kiezen voor een ander aanvangstijdstip of wedstrijddag.
  • Maak binnen het team afspraken over het aantal spelers dat voor- en na afloop van de training/wedstrijd tegelijk gebruik maakt van de kleed- en doucheruimte.
  • Maak binnen het team afspraken over hoe lang spelers voor- en na afloop van de training/wedstrijd gebruik mogen maken van de kleed- en doucheruimte.
  • Indien mogelijk; maak voor één elftal gebruik van meerdere kleedkamers.
  • Kom indien mogelijk omgekleed naar de sportaccommodatie. Dit advies geldt zeker voor pupillen en overige thuisspelende teams.
  • Verzoek iedereen (o.a. ouders) om de kleed- en doucheruimte niet te betreden als dit niet noodzakelijk is.
  • Is het toegestaan om met personen uit meerdere huishoudens in één vervoersmiddel te reizen naar uitwedstrijden?

Ja, dit is toegestaan. Hiervoor gelden wel de richtlijnen en adviezen vanuit de overheid. Wanneer je met personen uit meerdere huishoudens plaatsneemt in één auto is het advies om een mondkapje te dragen voor reizigers van 13 jaar en ouder. Voor het vervoer in een bus/touringcar geldt de verplichting van het dragen van een niet-medisch mondkapje voor reizigers van 13 jaar en ouder.

  • Moeten kinderen en trainers/begeleiders 1,5 meter afstand houden?

Kinderen tot 18 jaar hoeven onderling tijdens de georganiseerde sportactiviteit geen 1,5 meter afstand te bewaren. Kinderen moeten wel zo veel mogelijk 1,5 meter afstand bewaren ten opzichte van de begeleider of trainer.

Daarbij heeft het RIVM in haar advies expliciet rekening gehouden met het feit dat afstand houden voor sommige kinderen in de praktijk lastig zal zijn. Een kind met een gat in de knie heeft een pleister en een knuffel nodig; dat mag en is ook verantwoord.

Het RIVM geeft aan dat uit onderzoek blijkt dat jonge kinderen ondervertegenwoordigd zijn in de patiëntenpopulatie. Als kinderen ziek worden, verloopt de ziekte mild. Om die reden is de kans dat ze het doorgeven aan een volwassene ook klein. Toch is het goed om, waar het kan, afstand te houden tussen kind en de begeleider/trainer.

Bij de senioren vanaf 18 jaar geldt dat ze tijdens de sportactiviteit geen onderlinge afstand van 1,5 meter in acht hoeven te nemen. Buiten de sportactiviteit, dus ook in de kleedkamer en de sportkantine, geldt die regel wel.